Перейти до основного вмісту
image

Всесвітній день безпеки харчових продуктів (World Food Safety Day).

Організація об’єднаних націй (ООН) запровадила цей день, щоби привернути увагу до проблем, пов’язаних із харчуванням населення та якістю продуктів.

Інфекції або токсини стають причинами хвороб, що передаються через їжу. Бактерії, віруси, паразити чи хімічні речовини потрапляють в організм через заражену їжу та воду.

Україні розроблена нормативно-правова база, що регулює процеси з надання якісних та безпечних продуктів споживачам. При виборі харчових продуктів варто обов’язково звертати увагу на зовнішній вигляд товару, упаковку, а також на маркування та інформацію про продукт, яка зазначена виробником. Відповідно до Закону «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів», на фасованих харчових продуктах, виробник обов’язково має надавати таку інформацію:

  • назву харчового продукту;
  • перелік інгредієнтів;
  • будь-які інгредієнти або допоміжні матеріали для перероблення;
  • кількість певних інгредієнтів або категорій інгредієнтів;
  • кількість харчового продукту у встановлених одиницях вимірювання;
  • мінімальний термін придатності або дата «вжити до»;
  • назва та місце перебування оператора ринку харчових продуктів, відповідального за інформацію про харчовий продукт, для імпортованих харчових продуктів — назва та місце перебування імпортера;
  • країна походження або місце походження;

Дивіться повний перелік https://bit.ly/3przMI5

Важливим інструментом для контролю безпеки харчування є документ НАССР. Він охоплює багато різних аспектів: вимоги до стану приміщень, де зберігаються або готуються продукти, чистоту поверхонь, гігієну персоналу, зберігання та транспортування продуктів та багато іншого.

Читайте більше про НАССР https://bit.ly/3z9QZdq

Безпека харчових продуктів є спільною відповідальністю між урядами, виробниками та споживачами. Купуйте продукти у перевірених місцях та уважно читайте інформацію, яка зазначена на упаковці! Бережіть своє здоров'я!

Докладніше https://bit.ly/3w2RUdN