Перейти до основного вмісту
image

Чому слід їсти більше овочів та фруктів?

Харчування сучасної людини значним чином відрізняється від того, яке було 100 і навіть 50 років тому. Шалений темп життя, стрімкий розвиток харчової промисловості, вживання їжі швидкого приготування з великою часткою рафінованих продуктів – все це суттєво впливає на здоров’я, працездатність, якість та тривалість життя. За даними World Health Organization (WHO), здоров’я людини на 50% залежить від того, що вона їсть.

У 2017 р. в Україні, використовуючи наукові дослідження і досвід провідних країн світу, вперше було розроблено і затверджено #Тарілку_здорового_харчування. Згідно з рекомендаціями Міністерство охорони здоров'я України, у щоденному раціоні мають бути різні продукти, серед яких овочів і фруктів денна норма – 5 порцій (600-800 г).

Половину цієї умовної тарілки здорового харчування складають овочі - 300 г та фрукти і ягоди – 300 г на добу. Здорове харчування має бути смачним, доступним та корисним.

Для підтримки оптимального здоров’я в раціон харчування бажано включати різнокольорові (червоні, фіолетові, помаранчеві, жовті, темно-зелені) фрукти та овочі. У їхньому складі містяться різні біологічно активні речовини (біофлавоноїди, мінерали, вітаміни, клітковина).

Фрукти та овочі містять багато різних вітамінів та мінералів. Фолієва кислота, магній, калій, вітаміни групи В, А, Е, К, С – це лише деякі вітаміни та мінерали, які є у великій кількості саме в овочах, фруктах та засвоюються краще, ніж синтетичні вітамінно-мінеральні комплекси.

Всі ці мікронутрієнти в рослинних продуктах мають свою позитивну дію на здоров’я:

  • Каротиноїди провітаміну А в гарбузі, моркві, абрикосах, персиках, дині, шипшині, обліписі – важливі для зору.
  • Вітамін Е в горіхах, насінні, зеленому горошці, шпинаті, листках салату – необхідний для шкіри, судин, імунітету, статевого здоров’я.
  • Вітамін К у шпинаті, зеленому салаті, бобових – для згортання крові, засвоєння вітаміну Д.
  • Вітаміни В1, В6 у бобових, горіхах – для профілактики порушень нервової системи.
  • Фолієва кислота в зелених листових овочах – для здоров’я крові, важлива для вагітних.
  • Вітамін С, якого багато у квашеній капусті, болгарському перці, шипшині, ягодах, зелені, цитрусових – забезпечить імунітет, еластичність судин, здоров’я шкіри.
  • Фрукти та овочі багаті антиоксидантами та фітонутрієнтами. «Вільні радикали» в організмі постійно стають причиною пошкодження клітин, але антиоксиданти у складі фруктів та овочів нейтралізують їх, зменшують запалення, покращують функції судин та інше.

Джерело:Kyiv City Public Health Center - Міський Центр Громадського Здоров'я, Київ